2018. február 18., vasárnap

Alternatív ajánló Amszterdamból: holland kedvencek mások szemével

Bár én általában nem tudok egy-egy dolgot kiemelni, utazások végén szeretem megtudni, hogy a többi velem utazónak mi tetszett a legjobban, kinek mi volt a kedvenc élménye, mi ragadta meg az adott városban. Most sem engedtem haza egy látogatómat sem addig, amíg el nem mondták, hogy mi volt a kedvencük Amszterdamban, illetve Hollandiában, ha volt idejük egy kicsit a fővároson kívül is körbenézni. Az ő válaszaikból összeállítva született meg ez a lista.VÁROSKÉP

Az épületek

 

Kezdjük az egyértelművel: többen is kedvencként emelték ki az építészetet, amin nem is csodálkozom. Az épületek között nincs két egyforma, a városkép mégis teljesen harmonikus, és semmi mással nem összetéveszthető. A szorosan egymás mellé épített, ki- bedőlő, ferde falú házak a csatornák mentén vagy szűk utcákban, egymással harmonizáló pasztellszínekben vagy fekete téglák és fehér ablakok kontrasztjával a legtöbb embert folyamatos bámészkodásra és kattintgatásra késztetik. Az egységes stílushoz az épületek meghosszabbításaként is értelmezhető cserépszínű utcakövek is hozzáadnak.

Ajtók, ablakok


Nagyon örülök, hogy másoknak is külön tetszettek az ajtók és az ablakok, mert én nagyon szerettem őket. Mindenhol érdemes nyitott szemmel járni, de az amszterdami utcákon sétálva tényleg nem lehet csak úgy elsétálni a házak bejárata mellett. A meredek lépcsők, mozaikos díszítések a feljárókban, színes ajtók, kopogtatók, és bizonyos városrészekben az ajtó feletti, régi cégérszerű díszítések mind megérnek egy-egy pillantást.

Az is rögtön mindenkinek feltűnik, hogy északi mintára a legtöbb helyen nem használnak függönyt. Így gyakran be lehet pillantani egy család életébe a nappalin vagy az étkezőn keresztül, és ez senkit nem zavar.

Macskák az ablakbanAz ablakok nemcsak önmagukban érdekesen: a macskaimádók nagy örömére az ablakpárkányon belül rengeteg helyen ücsörögnek kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) cicák, lustán nézelődve, vagy kicsit produkálva magukat.

Családias hangulat


Amszterdam jóval kisebb, mint Budapest, az egész város könnyen bejárható, szinte minden biciklivel elérhető távolságban van. A kisebb alapterülethez szűkebb utcák és aranyos házak társulnak, valamint a biciklis kultúra miatt valóban kevesebb autó. Mindez együtt nem nagyvárosi, inkább barátságos hangulatot teremt még akkor is, ha itt is ugyanúgy rohannak az emberek.

Amszterdam jelképe

A várost jelképező tripla X jel mindenhol megtalálható: épületeken, zászlókon, emblémákon, és a járdát és az úttestet elválasztó kis oszlopokon is (ld. az ajtós képen fent), aminek még külön neve is van - amsterdammertje - és ami az egyik szerintem legrandomabb kedvenc lett.

PROGRAMOK

Piacok végigevéseA holland gasztronómiát bemutató bejegyzésemben felsorolt ételek nagy része megtalálható a város számtalan pontján előforduló kültéri piacok egyikén. Mindenkit elvittem legalább egyre, mindenkivel megkóstoltattam legalább a stroopwafelt (visszatérő motívum, de esküszöm, hogy nem ezen éltem), amiért sok hálás pillantást és csillogó szempárt kaptam cserébe.

Néhány piacot kiemelve különböző környékekről: a Waterloopleinmarkt kevésbé evős-kóstolgatós, elsősorban bolhapiac néhány ételes bódéval. Az Albert Cuypmarkt hosszú utcáján már vegyesen van minden: friss alapanyagok és talán a legnagyobb választék készen ehető utcai kajából és édességből, és különböző szuvenírok nem a legdrágább belvárosi árakon. Az előzőkkel ellentétben, amelyek csak vasárnap tartanak zárva, a Noordermarkt csak szombaton van nyitva - ez is vegyes, termelői- és bolhapiac része is van, viszonylag sok kóstolási lehetőséggel.

MúzeumokAmszterdam híres a múzeumairól, és szerencsére én is sokat meg tudtam látogatni. A belépőjegyek nem olcsók, de megéri egybe-kettőbe elmenni akár egy pár napos városnézés során is. Fontos tudni a tervezésnél, hogy ahogyan a piacok, úgy a legtöbb múzeum is csak délután 5-ig van nyitva - ez ne lepjen meg senkit.

Mások kedvencei ebből a kategóriából: a NEMO múzeumra nem a kiállítása miatt esett a választás (ami egy óriási Csodák Palotájára emlékeztet leginkább, és egyébként nem csak gyerekek számára szórakoztató), hanem a tetőterasz miatt, ahova nyitvatartási időben ingyen fel lehet mászni, és ahonnan kapunk egy kis kilátást a városra és a kikötőre.

A leghíresebb talán a Van Gogh múzeum, ahova valóban megéri elmenni - a kiállítás 1,5-2 óra alatt bejárható, és szerintem pont befogadható mennyiségű képet és információt tartalmaz. Online jegyvásárlás esetén a gyakran több mint egy órás sor helyett egy jóval rövidebbet kell csak végigállni.

A Rijksmuseum, azaz a nemzeti múzeum kiállítása az előzővel ellentétben nem egy 1-2 órás program. Rengeteg terem és rengeteg kiállítási anyag van, egy látogatás alatt nem is lehet mindent ugyanolyan figyelemmel végignézni. Ettől függetlenül megéri rászánni egy fél (vagy majdnem teljes) napot. A könyvtárat külön ajánlom!

Végül a csatornamúzeum, azaz a Het Grachtenhuis emelkedett ki a meglátogatott múzeumok közül. Ez egy rövidebb, nem teljes napot betöltő kiállítás Amszterdam építésének és építészetének történetéről. Pont megfelelő mértékben interaktív és informatív, audioguide-dal végigkísért, jól megcsinált kiállítás, amelynek során választ kaphatunk például arra az égetően fontos kérdésre, hogy vajon cölöpökre épült-e a város.

Kompozás

Az északi városrészt Amszterdam többi részétől az IJ folyó választja el, azonban könnyen megközelíthető komppal. A kompok három különböző irányba indulnak a központi pályaudvar mögül, és ingyenesen, jegy nélkül igénybe vehetők.

Kirakatnézegetés
Budapesttel ellentétben Amszterdamban nincs minden kerületben pláza, sőt. Klasszikus értelemben vett bevásárlóközponttal nem is találkoztam, és az ismert márkák, kommersz üzletek is a központi bevásárlóutcára koncentrálódnak. Azon kívül inkább az egyedi boltok jellemzik a várost. A megkérdezettek által legkedveltebb helyek kirakatnézegetéshez a Joordan, a De 9 straatjes, illetve az antikvár dolgokat szeretőknek a Rijksmuseumból a belvárosba vezető Spiegelgracht.

AMSZTERDAMON TÚL

Texel szigete
Ha nem kapok erre vonatkozó külön ajánlást, eszembe sem jutott volna az észak-holland Fríz-szigetek egyikére ellátogatni - de szerencsére kaptam. A sziget a juhokról, a fókamentésről és a világítótornyáról ismert, nincs sok "kötelezően megnézendő" látványosság, de másfél nap alatt így is csak ízelítőt kaptunk belőle. Tökéletes hely pár napos természetközeli kikapcsolódáshoz, tengerparti vagy erdei sétához, biciklizéshez, és a holland vidékbe való bepillantáshoz. Mi biciklit béreltünk, és a homokdűnés nemzeti parkon keresztül eltekertünk a sziget északi csücskében található világítótoronyhoz. 

DelftDelftben csak egy estét töltöttünk a szüleimmel - mielőtt hazaindultunk Hágából, útba ejtettük ezt is. Azonban már az első benyomás alapján is felkerült a listára: pici, hangulatos, hamisítatlanul középkori város, ahol ráadásul emlékezetesen jó szülinapi vacsorahelyet találtunk, teljesen véletlenül.

SzélmalmokHollandia híres a szélmalmairól, és bár egy-egy a nagyobb városokban is megtalálható, tömegesen vidéken vannak jelen. Zaanse Schans az egyik legjobb választás, ha valaki kifejezetten szélmalmokat akar látni - itt tulajdonképpen szélmalom-rezervátumot építettek skanzenszerűen.

Szerintem ebből is látható, hogy Amszterdam sokkal több, mint pár csatorna, sok bicikli és a fű városa. Illetve mivel az országon belül  szinte minden könnyen és gyorsan megközelíthető vonattal vagy busszal, érdemes akár egynapos vidéki kirándulásokat is betervezni egy amszterdami látogatás kiegészítéseként, ha van rá lehetőség.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése