2017. szeptember 8., péntek

Villámgyors ebédvariációk kuszkusszal

Még áprilisban kezdtem el írni a kuszkusz dicsőítését, aztán ha nem is teljesen hirtelen, de eljött a nyár, és kicsit aktualitását vesztette a téma. Most azonban, a tanév kezdetével újra előtérbe kerül a "mit egyek napközben" kérdés, így hát előkerülhetett a poszt az asztalfiókból.

Nem receptet fogok megosztani, hanem egy ötletet, amit tetszés szerint tovább lehet gondolni. Ez a rizsnél és krumplinál kevésbé népszerű köret, ami valójában egy durumbúzadarából készült tésztaféle, engem számtalanszor megmentett már a rohanós napokon. Amikor nincs otthon elvinni való ebéd, és tudom, hogy nem lesz időm vagy kedvem kimenni ebédelni, mégis valami normális ételre vágyom, gyakran választom a kuszkuszt. 10 percen belül elkészül, igazából főzni sem kell, és a felhasználásának csak a képzelet vagy a hűtő tartalma szab határt.

A főzés nélküli elkészítéshez annyi forrásban lévő vízzel öntöm le a kuszkuszt, hogy rendesen ellepje (a kétszeres mennyiség szabálya nagyjából itt is működik), megsózom, elkeverem, és 5-10 percig lefedve állni hagyom, hogy magába szívja az összes vizet és megpuhuljon. Semleges íze miatt ízlés szerint bármivel lehet párosítani és fűszerezni, ráadásul hidegen is finom, ami miatt még sokoldalúbb.

Íme néhány lehetséges felhasználási mód:
  • sült vagy szószos húsok mellé egyszerű köretként
  • salátába keverve, hogy tartalmasabb legyen
  • egytálételként, például paradicsomszósszal összeforgatva és sült zöldségekkel
És hogy mi illik hozzá?
  • csirke/tonhal/fetasajt/gomba
  • cukkini/padlizsán/paradicsom/kaliforniai paprika/kukorica/rukkola
  • friss zöldfűszerek

Az én ízlésem és a már bevált párosítások alapján nekem ezek jutottak eszembe, de kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan készíti el, milyen variációkat tudtok elképzelni!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése