2017. április 23., vasárnap

Miért nem lesz minimalista kapszulagardróbom? Vagy mit is jelent ez...?

Az elmúlt pár évben óriási divat lett a minimalizmus külföldön és itthon is, akár dizájnról, letisztult formákról, semleges színekről beszélünk, akár gondolkodásbeli minimalizmusról, a kevesebb több elve alapján élésről, környezettudatosságról, tudatos vásárlásról. Ebbe a trendbe illeszkedik bele a kapszulagardrób koncepciója is. A "capsule wardrobe" keresőszóval rengeteg blogbejegyzést és Youtube-videót találhattok a témában, én csak a legalapabb tudnivalókat foglalom össze, és pár alapoldalt linkelek be a szövegbe, amiből ki lehet indulni.

Én valahogy úgy gondolom a minimalizmus térhódításáról, hogy egy létező jelenségre, problémára (fogyasztói társadalom, pazarlás, stb.) jött létre válaszként, tehát van létjogosultsága, de mint ahogy régebben a divatdiétákkal és csodafogyókúrás módszerekkel sem lettek sokan hosszú távon karcsúbbak, nekem az a véleményem, hogy a kampányszerű minimalizmustól sem kell csodákat várni - nem biztos, hogy mindenki rendszerezettebb és boldogabb lesz tőle. Viszont talán elvezethet az az egészséges életmódnak megfelelő  arany középúthoz, ha bekerül a köztudatba.


MI AZ A KAPSZULAGARDRÓB?

Az ötlet alapján csupán előre meghatározott számú ruhadarabból állhat az aktuálisan használt gardróbunk. A legszigorúbb szabályok szerint ez 33 (Project 333), egy továbbfejlesztett változat (Unfancy) szerint 37 darabot jelent, amit a szabályokat még lazábban értelmezve, ésszerű kereteken belül személyre is lehet szabni. Ebbe a számba azonban a kiegészítők, fehérneműk, sportfelszerelés nem tartoznak bele. Ennyiből kell gazdálkodni egy szezonon keresztül, ami három hónapot jelent. Ez pont megfelel a kontinentális négy évszaknak - egy évszakon belül tehát nincs vásárlás. A szezon végén lehet az új évszaknak megfelelő néhány darabot hozzáadni a meglévő ruhatárhoz. Ez történhet konkrét vásárlással, vagy a meglévő, de elpakolt szezonális darabok visszacsempészésével, cseréjével. A gardrób akkor lesz jól kihasználható, ha jó minőségű darabokat tartalmaz, illetve ezek egymással jól kombinálhatók színben, stílusban.

PRO, DE FŐLEG KONTRA

Ki ne szeretne olyan gardróbot, amiben az összes ruhát egytől-egyig szereti, és nem kell órákig álldogálnia a szekrény előtt a "nincs egy rongyom sem" érzéssel, hiszen minden alkalomra van benne megfelelő összeállítás? Ez mind szép és jó, és én is szeretek olyan videókat nézegetni, ahol egy alapdarabot rétegezéssel, kiegészítő ruhadarabokkal teljesen eltérő stílusúvá varázsolnak. A felesleges, próba és gondolkodás nélküli vásárolgatást sem támogatom, és megvannak a kedvenc darabjaim, illetve összeállításaim. Mégis, van pár ellenérvem a kapszulagardrób koncepciójával szemben, amelyek miatt úgy érzem, hogy nekem nem működne.

1. Pazarlás
A meghatározott számú darabhoz kétféleképpen juthatsz el: vagy véglegesen megválsz a feleslegesnek ítélt holmiktól, vagy csak félreteszed őket a következő szezonig. Az első megoldással olyan daraboktól is megszabadulhatsz, amelyek teljesen hordhatóak, és illenek is a stílusodhoz, legfeljebb nem tartoznak az aktuális kedvenceid közé, vagy nem tűnnek elég jól kihasználhatónak. Ebben az esetben megvan annak a veszélye, hogy az engedélyezett vásárlási időszakban a kidobott ruhákhoz nagyon hasonló darabokat fogsz újravásárolni.  A bűvös szám elérésének kevésbé drasztikus módja, ha később még visszakerülhetnek a mellőzött holmik a szekrénybe, és így költséghatékony módon fedezhetsz fel "új" darabokat.

2. Túlhordás
Ha vissza is kerülhetnek régi ruhák a szekrénybe, a szabályokat követve három hónapig akkor is csak harmincvalahány ruhadarabot hordhatsz. Ez mindenképpen elég intenzív használatot jelent. Ha csak négy pólód van, amiből válogathatsz, sokkal hamarabb elhasználódhatnak, mint ha van mondjuk tíz, amiből ugyan csak négyet szeretsz úgy, ahogy van - a színét, a szabását és az anyagát is - hármat nem tudsz minden egyes nadrágodhoz felvenni, mert kicsit különlegesebb a fazonja vagy merészebb a színe, a maradék hármat pedig inkább csak kirándulásra vagy laza hétvégi programhoz hordod. Engem egyáltalán nem zavar, hogy nem minden ruhámat szeretem ugyanannyira, vagy nem illik minden mindenhez - mindennek megvan a funkciója, és a választás lehetőségének köszönhetően a sok hordástól és mosástól nem mennek tönkre túl hamar a kedvenceim sem. Ez pedig akár anyagilag is előnyös lehet.

3. A változatosság hiánya
 Arról nem is beszélve, hogy mivel van miből választanom, sokkal kevésbé unom meg a meglévő ruháimat, folyamatosan felfedezhetek régebben hordott darabokat. Ha lenne elég tárolóhelyem, a nagyon lenge, kifejezetten nyári ruhákat és a nagyon-nagyon vastag kötött pulcsikat valószínűleg félretenném a nem megfelelő évszakban, de egyébként szeretem egy egészként szemlélni a gardróbomat, és tavasztól őszig hordani bizonyos, akár szezonálisnak mondott ruhákat. Egyberuha harisnyával, pulcsival és megfelelő cipővel hűvösebb időben is hordható, az ujjatlan felső kardigán alatt tökéletes átmeneti időszakra, mint ahogy pulóverekre sem csak télen van szükség.

4. Mindenből tökéleteset
Ha eggyel sem lehet több ruhád az előre meghatározottnál, könnyen frusztrációhoz vezethet a tökéletes darabok kiválasztása és megtalálása , hiszen egy ilyen rendszerben "feleslegesnek" helye nincs. Az is valószínű, hogy kibírnám három hónapig vásárlás és akár boltokban nézelődés nélkül, de személy szerint nekem a "kötelező", egy bizonyos darabot keresek típusú vásárlás a legritkább esetben működik. Ha véletlenül találok egy farmert (szabadon behelyettesíthető bármilyen mumus-ruhadarabbal), ami rámjön, és tetszik is, valószínűleg megveszem, mert nincs rá garancia, hogy amikor pár hónap múlva tényleg leszakad rólam az aktuálisan hordott, megint ilyen szerencsém lesz.

5. Kiskapuk
A minimalizmust életvitelszerűen, nem divatozásból űzőkre valószínűleg kevésbé érvényes ez a pont, de akik a trendeket követve, hirtelen próbálnak átállni erre a rendszerre, könnyen indokolhatnak meg az elképzelésnek egyébként teljesen ellentmondó lépéseket. Az évszakváltás nem jelent teljes gardróbcserét, az ötödik ugyanolyan funkciójú sportleggings vásárlása sem igazán indokolható meg, ha nem extra intenzív napi edzésmunkát végzünk, és a kiegészítők, bizsuk halmozása sem sokkal tudatosabb viselkedés, mint a ruháké.

MIT ALKALMAZOK BELŐLE MÉGIS?

Az én ellenérveim ellenére biztos van, aki új felfedezéseket tesz a módszer alkalmazása során, és pozitív irányban változik a hozzáállása a vásárláshoz, esetleg segít letisztázni a stílusát. Kísérletnek mindenképpen érdekes lehet, de külső szemlélőként is találtam közös pontokat a saját "rendszeremmel".


Ritkán bánom meg a vásárlásaimat. Mindig felpróbálom a kinézett darabokat - ez az egyik fő szűrőm, ami alapján döntök, ezért is vásárolok ritkán online ruhát. Ha jól áll, még mindig el kell dönteni, hogy szükségem van-e rá. A legáltalánosabb vásárlási tanács, azaz hogy tudod-e kombinálni a már meglévő darabjaiddal, tényleg sokat segít. Ha komplett új szettet kéne hozzá vennem, hogy tudjam hordani, vagy éppen egyik cipőmmel sem működne, valószínűleg marad a boltban. Emellett szeretem, ha több különböző stílusban is el tudom képzelni az adott darabot - természetesen a meglévőkkel párosítva.

Ahogy már említettem, megvannak a kedvenc ruháim, legyen az egy konkrét felső, amitől rögtön tavaszi hangulatom lesz, vagy egy alap összeállítás tetőtől-talpig, amiben tuti jól érzem magam. Ősszel-télen ilyen volt például a bő pulcsi-szűk nadrág-magassarkú bokacsizma kombináció, de a blogra mostanában outfit címke alatt felkerült képek is ezeket tükrözik.

Utazáskor tulajdonképpen mindannyian kapszulákat gyártunk, olyan darabokat viszünk magunkkal korlátozott számban, amelyek működnek egymással. Én szerintem évek óta hasonló sémát követek ilyen esetekben, egy négy-öt napos útra nagyjából ugyanolyan outfiteket állítok össze, és ha kell, akár az utazás előtti este is be tudok pakolni egy kézipoggyászba úgy, hogy a legtöbb eshetőségre fel legyek készülve, ne vigyek magammal felesleges dolgokat, és mégse minden nap ugyanúgy nézzek ki.

Egy nap csak meghatározott számú döntést tudunk hozni, állítólag ezért hordta Steve Jobs évtizedekig ugyanazt a garbó-farmer párost, hiszen így nem pazarolt el egy döntést valami lényegtelen dologra. Valóban sok felesleges gondolkodást és időt megspórolhatunk magunknak azzal, ha bizonyos alkalmakra megvan a kész sablon, ami alapján felöltözhetünk, ami tudjuk, hogy működik. Például farmer, póló, tornacipő, ha csak ki kell ugrani valahova, csinos, de kényelmes ruha farmerdzsekivel az erőlködésmentes csinosságért, egy klasszikus kis fekete ruha vagy jól szabott nadrág blézerrel és magassarkúval, ha valahol hirtelen elegánsan kell megjelenni. Két-három különböző alkalomra való összeállításon mindenképpen érdemes elgondolkodni, ha a szekrény előtti tanácstalan ácsorgások számát szeretnénk csökkenteni.


Ez az én véleményem a témáról, de kíváncsi vagyok a tiétekre is - akár már elkapott a kapszulagardrób-láz, akár most hallotok róla először!


képek: Unsplash

2 megjegyzés :

 1. Nekem sem tetszik ez a kapszulagardrób dolog, és hirtelen annyi mindenki állt rá erre a dologra, hogy komolyan, már a hajam tépem, ha egy addig követett youtube-os/blogger hirtelen átcsap tiszta minimalistába és megveszi a 256. ugyanolyan blúzát a kék 29. árnyalatában...
  Biztos, hogy működik, és ahogy mondtad is, főleg azoknál, akik (sokat) utaznak és egy bőröndből élnek, de gondolom, hogy ők nem cserélik le minden évszakban a teljes ruhatárukat.
  Én például soha nem tudnám követni, mert szerintem egy ruhatárban nem kell mindennek mindenhez passzolnia és nem kell ~30 darabból állnia. Én is próbálok okosan vásárolni, és csak olyan dolgokat venni, amiket tudok és fogok is hordani, illetve okosan is szelektálni. :)

  Nagyon szuperül megírt bejegyzés lett! :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm!:) Örülök, hogy tetszett, annak pedig külön, hogy meg is írtad a véleményed.:)Én is főleg csak mellette szóló érveket látok mostanában blogokon, Youtube-on, ezért gondoltam, hogy saját magamból kiindulva kicsit a mindennapi életben, hosszabb távon is jobban alkalmazható módon közelítem meg a témát.

  VálaszTörlés