2016. október 30., vasárnap

Reggeli a városban: Zoska

A blog Facebook-oldalán pár napja megosztottam, hogy újabb pecsétgyűjtős gasztrotúra indul, ezúttal reggelizőhelyekkel a középpontban. Már mielőtt erről tudomást szereztem, terveztem egy posztot egy olyan helyről, ahova már párszor visszatértem; ez pedig a Zoska. A különböző reggelizőhelyek fénykorukat élik, és nem kell a Gossip Girlből ismert Upper East Side-i elithez tartozni ahhoz, hogy ráérősen villásreggelizzünk egyet.


A Zoskának először a hangulata fogott meg, azóta pedig a reggeli ajánlatok nagyobb részét végig is kóstoltam. Elmenni reggelizni számomra nem mindennapos dolog vagy rendszeres program, inkább olyan apró luxus, ami alkalmanként kicsit ki tud rántani a hétköznapokból. Erre pedig tökéletes a Zoska: barátságos, oldott hangulatú, finomakat lehet enni, és az árak sincsenek nagyon elszállva. Eddig akármikor voltam ott - hétköznap hajnalban, késő délelőtt, vagy a szombat reggeli csúcsban - mindig kellemes élmény volt, és sokkal jobbkedvűen folytattam a napomat.A Károlyi kert szomszédságában lévő étterem berendezése bájos, otthonosan antik (mondhatni vintage), és kicsit eklektikus - ez megjelenik a bútorok és a nem pont egyforma, mégis összeillő étkészlet stílusában is. Az asztalok és ülőhelyek száma jól van maximalizálva, amire a forgalmasabb időszakokban szükség is van, és ezért is tartom fontosnak kiemelni. Sok mostanában nyitott helyen ugyanis zavar, hogy nem lehet igazán kényelmesen leülni, és nincs elég személyes tér a nyugodt beszélgetéshez. 

Jó időben itt kint is le lehet ülni, bent pedig közvetlenül az óriási, a hely hangulatára szerintem különösen jó hatást gyakorló, egész falat kitevő ablak előtt kialakított ülőhelyeknél is el lehet helyezkedni fotelekben, vagy akár az üléssé alakított óriási ablakpárkányon. Egy kicsi galéria is tartozik a helyhez, aminek a falán már elsőre feltűnik a rengeteg színes post it. Ez itt egyfajta vendégkönyvként, illetve üzenetküldő rendszerként működik, ahol a falra ragasztva apró üzeneteket lehet hagyni a többi vendégnek.Hogy az ételekről is meséljek egy kicsit: bár a hivatalos megnevezés reggeliző kávézó, a nap minden szakában lehet itt enni, egészen az este 7 órás zárásig. A klasszikus reggeli ajánlatokon kívül pár szendvics és saláta is szerepel az étlapon, ha valaki napközben térne be, és már nem akar "reggelit" enni (annak ellenére, hogy itt ezt is simán megteheti!).

Az egyedi ajánlatokon kívül hatféle menüből lehet választani: 1190 forintért kávé vagy üdítő mellé péksüteményt, rántottát különböző feltétekkel, ham&eggs-et, virslit vagy hidegtálat ajánlanak, illetve a klasszikus habos kakaó-kuglóf párost. Ezen kívül lehet kérni például tükörtojást, bundás kenyeret, zabkását és amerikai palacsintát is, de a teljes étlap megtalálható a Facebook-oldalukon.A tojásételekben eddig nem csalódtunk, a hozzá adott kifli pedig mindig friss volt, ami plusz pont. Ami nekem sajnos kevésbé jött be, az a palacsinta volt - kicsit száraz és sütőporos ízű volt az én ízlésemnek, de lehet, hogy csak az elvárásaim voltak túl nagyok. A mártogatós tál egy másik alkalommal viszont nagyon-nagyon ízlett: háromféle mártogatós (padlizsánkrém, körözött és egy tejfölös mártogatós), csíkokra vágott zöldségek és friss vajas pirítós volt a tálon. Mi ezen az adagon hárman osztoztunk, és szinte már ezzel jól laktam a saját főfogásom előtt. Minden általam próbált ételről elmondható, hogy bőségesek az adagok, ezért az esetleges kiegészítő fogásokon érdemes osztozkodni (és félretenni a "Joey doesn't share food" taktikát a Jóbarátokból ;) ).

Remélem, sikerült átadni egy kicsit a hangulatból, hiszen a Zoska olyan hely, amit mindenkinek bátran ajánlok párosban, barátokkal, akár kötetlen megbeszélés helyszínéül, vagy hétvégi családi programnak.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése