2016. április 2., szombat

Alkalmazások és edzésnaplózás a megtett út mérésére / Fuss te is! #5

Kétféleképpen lehet nekiindulni a futásnak: előre kimért terepen, úgy, hogy tudod, mennyit fogsz futni, vagy bele a világba, amennyi jólesik. Én az elején mindenképpen az első változatot javasolnám. Egyrészt nem kell rögtön az első holtpontnak tűnő pillanatnál megállni, valószínűleg megy az még tovább is, másrészt pedig így nem futod el az elejét, hiszen tudod, hogy még ki kell tartanod.

Kitűzhetsz magadnak teljesítendő távolságot, de akár időtartamot is. Google maps-en könnyen lemérhetsz egy kis kört a környékeden; az én alapköröm 4 km-es. Úgy gondolom, hogy körülbelül ez az a távolság (3-4 km), amit egy egészséges, átlagos fittségű tizen-huszonéves ember képes teljesíteni különösebb felkészülés nélkül is akár. Nem kell pályacsúcsra törekedni, csak szépen, saját tempóban, okosan. És persze lehet még kisebben is kezdeni, és szépen lassan növelni, egyáltalán nem szégyen az sem! Ha időben határoznád meg az edzés hosszát, 20-25 perc tempótól és edzettségi állapottól függően szerintem jó alapnak. Félidőig egy irányba, majd hátraarc és vissza.
Így néz ki az Endomondo felülete, amit én  is használok. (kép innen)
Pár éve még mindenféle sportórákról kellett volna írnom ezen a ponton (soha nem értettem hozzájuk) ma már viszont rengeteg okostelefonos alkalmazással mérhetünk időt, távot és még többet. Így szerencsére csak egy karra rögzíthető mobiltartóra kell beruházni, és letölteni egy ingyenes alkalmazást. Az ismertebbek között van a Runkeeper, a Runtastic, a Nike+ Running és az Endomondo. Nekem csak az Endomondoval van személyes tapasztalatom, soha nem használtam mást. Az egyetlen dolog, amit nem szeretek benne, hogy néha nem találja meg rögtön a GPS-jelet, és így nem méri végig a távot. Egy kicsit utánanéztem, és azt találtam, hogy Runkeeperben ezt például meg lehet oldani az útvonal utólagos módosításával. Ezt leszámítva elégedett vagyok vele, a célra megfelel, bár csak az alapvető funkcióit - pl. távolság-és időmérés, átlagos sebesség, esetleg elégetett kalória és kilométerekre lebontott sebességmutató - használom, a közösségi részét nem. Az utóbbi funkció megmutatja, hogy melyik kilométert hány perc alatt tettem meg, és a leggyorsabbat nyuszival, a leglassabbat pedig teknőssel jelöli.:) Ez érdekes és hasznos is lehet - ha a végére alig vonszolod magad, lehet, hogy túl gyorsan kezdtél bele?
Mint említettem, az alkalmazást én elsősorban óra helyett használom, az edzéseimet, megtett kilométereket, statisztikákat nem itt nézem vissza. Felesleges dupla munkának tűnhet, de az én személyes preferenciám a külön online edzésnapló vezetése. Erre az edzesonline.hu-t használom, ahol egyébként edzésterveket és hasznos tippeket is lehet találni. A naplót írhatod csak magadnak, de nyilvánossá is teheted, így mások is láthatják, illetve te is ránézhetsz másokéra. Különböző sportokat is vezethetsz benne párhuzamosan, kiválaszthatod az edzés típusát (pl. laza, normál, vagy tempó futás), rögzítheted az aktuális hőmérsékletet - sütött a nap, fújt a szél, esett az eső?, illetve a saját gondolataidat az edzésről, hogyan érezted magad közben - tehát mindent, amiből később esetleg hasznos következtetéseket tudsz levonni. Lehet, hogy délelőtt gyorsabban tudsz futni, esetleg délután könnyebben teljesítesz hosszabb távot, rekkenő hőségben jobban visszafogod magad, mint kellemes időben enyhe széllel, és így tovább. Végül pedig, ha rendszeresen vezeted az edzéseidet, nyomon követheted a fejlődésedet, ami megjelenhet abban, hogy ugyanazt a távolságot rövidebb idő alatt futod le, több kilométert tudsz megtenni ugyanannyi energiabefektetéssel, átlagosan gyorsabban teszel meg egy km-t (az átlagos sebességet amúgy ki is számolja neked a napló, szerintem kezdetben ez a legnagyobb előnye az online felületnek a füzethez képest) és persze abban is, hogy az üres edzésnapló rubrikái szépen feltöltődnek.

Látni ezeket szerintem a folyamatos motiváció egyik alapja, de erről részletesebben majd egy következő bejegyzésben! ;)

folyt. köv.:)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése