2015. október 31., szombat

Futófelszerelés: futócipő / Fuss te is! #3

2. FUTÓCIPŐ
 
MIÉRT?
 

A cipő az a darab, amire tényleg megéri beruházni. Még ha csak heti egyszer-kétszer pár kilométerrel kezdesz, akkor is kell egy ennek a terhelésnek megfelelő, de futásra kialakított cipő. Nem kell tehát rögtön a legprofibb, legdrágább darab, de papír-vagy kemény talpú tornacipőben kezdve biztos, hogy nem lehet megszeretni a futást és kitartani mellette. Na meg persze nem is egészséges. Hányszor hallottam már a sápítozásokat, hogy "betonon futsz??"... Igen, azon. Mert az van a környéken, mert nem fogok kétszer annyit utazni mondjuk a szigetre,  mint amennyit futással töltenék, és mert egy megfelelő cipőnek eléggé csillapítania kell a becsapódást és így tehermentesítenie a térdet és az ízületeket.
 
MILYET, HONNAN?
 
Az első saját futócipőm azt hiszem, a Lidl-ből volt. Nem az első hely, ahol az ember körülnézne ilyen témában, de időről időre tartanak futós tematikájú heteket, ilyenkor érdemes benézni futós cuccokért. Addig teljesen jól megfelelt, ameddig csak ritkán futottam és keveset. Utána pedig feljebbléptem egy kategóriával, és "komolyabb" cipőt kerestem.
 
A bőség zavarában először szűkítsd le a választékot az igényeid szerint: rövid-közép vagy hosszútávra kell, terepre, betonra, stb. A Decathlonban pl. úgy vannak rendezve a polcok, hogy külön segítség nélkül, mindenki megtalálhassa a neki valót: heti egy alkalmas, rövid távú kezdőtől a rendszeres, hosszabb távra is alkalmas fajtákig mindegyikhez oda van írva, hogy mire alkalmas.
 
Hogy kinek milyen cipő válik be, milyen fazont, típust kell választania, arról valószínűleg rengeteget lehetne írni. Egy kis kutatással biztos találhattok is ilyen írásokat (p. ezt), én viszont nem értek a kifelé-befelé dőlő bokákhoz, és a többihez. Szakboltokban (az előbbi mellett pl. a Spuri) segítenek a lábdiagnosztikában, ha valaki nagyon tanácstalan, biztosra szeretne menni vagy speciális igényei illetve lába van.:)
 
Ha profi segítség nélkül szeretnéd kiválasztani a futócipőt, mindenképpen szánj rá időt, és próbálgass sokat, sokfélét. Ne ragadj le egy márkánál vagy fazonnál. (Apropó, márka: az utcai cipőként használt "futó"cipők nem igazán futásra valók, akkor sem, ha benne van a "running" szó a típus nevében...) A próbához fűződő leghasznosabb tipp pedig: futócipőből legalább fél számmal nagyobbat vegyél, mint a rendes cipőméreted - nem kell csónakázni benne, de a körmöd megköszöni majd a plusz helyet! Ha valamelyik jónak tűnik a próba során, ne csak sétálgass benne, hanem kocogj pár lépést, vagy legalább helybenfutással nézd meg, hogy elég hely van-e a lábujjadnak előrecsúszni, tartja-e a bokádat rendesen, stb.

Végső gondolatok összefoglalva: a futócipő nem egyenlő a teremcipővel vagy a sétáláshoz valóval; ne a kinézet vagy a márka legyen az elsődleges, nagyobb méretet válassz, és nézz körül több helyen, outletekben is!
 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése