2014. szeptember 3., szerda

Egyszerű sült tészta

A főzéssel hadilábon állok, szerintem főleg azért, mert nem vagyok rászorulva, hogy magamnak főzzek. (Legalábbis szeretném ezt hinni.) Van pár dolog, amit el tudok készíteni, ha úgy hozza a sors, de szeretnék ezen kicsit túllépni, és elkezdeni új dolgokat is csinálni, hogy aztán egyszer elmondhassam magamról (vagy mások mondhassák el rólam), hogy jól tudok főzni.

Nagyon örültem neki, hogy sikerült összedobnom valamit az itthon talált dolgokból, ráadásul egészen jól is sikerült. Kevés hozzávalóból, minimális tapasztalattal, viszonylag hamar elkészül ez a fogás, de mégsem egy sima, bolti szószos tészta. Egy ilyen  recept bármikor jól jön, de aki kicsit tapasztaltabb a konyhában, és észreveszi, hogy min kéne változtatni, annak is szolgálhat inspirációként. Teljesen jól bedobozolható, úgyhogy suliba is simán el lehet vinni ebédnek.


Íme a minden szakmai pontosságot nélkülöző recept. A fűszerezés egyes részeit (miből mennyi) fedje balladai homály, a megfelelő mennyiség eltalálásán erősen dolgoznom kell. Hol túl bátor vagyok, hol nagyon nyuszi, de gyakorlat teszi a mestert... Addig is, érzéssel! :)

Hozzávalók (4 főre):
  • kb. 0,5 kg csirkemellfilé
  • 4 db paradicsom
  • 0,5 kg tészta (pl. penne vagy fusilli)
  • egy nagy doboz tejföl 2/3-a =kb. 300 g (én legalábbis ennyit használtam, mert ennyi volt itthon, de egy egészet is elbír szerintem)
  • 3 tojás
  • sajt
  • só, bors, fokhagyma, bazsalikom


Elkészítés:

Egy kis fazékban vizet tettem fel forrni. A forrásban lévő vízbe pár percre beletettem a paradicsomot. Amikor elkezdett szétrepedni a héja, kiszedtem és gyorsan meghámoztam, majd felkockáztam.

A csirkemellet kis kockákra vágtam, sóztam, borsoztam. 

A tejfölt összekevertem a tojással, és ezt is megízesítettem. Kb. két nagy csipetnyi reszelt sajtot is tettem bele.

Egy magas falú serpenyőben felhevítettem egy kis olajat, és beletettem a felkockázott csirkét. Amikor már szinte teljesen fehér lett, hozzáadtam a paradicsomkockákat. Pár percig kicsit alacsonyabb lángon fedő alatt pároltam, majd sóval, bazsalikommal és fokhagymával ízesítettem. Ezután még hagytam, hogy összeforrjon, a paradicsom pedig teljesen puhára főjön benne.

Miközben a hús készült, megfőztem a tésztát, így egyszerre lettek kész. A kész tésztát beleforgattam a paradicsomos lébe, majd egy kivajazott jénaiba öntöttem az egészet. 

Rálocsoltam a tojásos tejfölt, végül alaposan megszórtam reszelt sajttal.

180-200 fokon kb. 15 perc alatt összesült az egész. Az indikátor természetesen a sajt a tetején.


Az én tempómban talán kicsit több, mint egy óra alatt készült el, de ez a kipakolástól az evésig számított idő, és a pult rendberakása is benne van. Kicsit átgondolva a dolgokat simán lehet két lépést egy időben csinálni. Jamie Oliver turbótempójában viszont akár fél óra alatt az asztalon lehet az ebéd/vacsora. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése